​Wczoraj, w czwartek 6 kwietnia zmarł Profesor Jerzy Vetulani

Straciliśmy wyjątkowego człowieka, wybitnego polskiego neurobiologa, biochemika, specjalistę w zakresie funkcjonowania ludzkiego mózgu, fundatora i współzałożyciela CogniCoalition Fundacji na Rzecz Zdrowego Mózgu. Po długim pobycie w szpitalu i walce z ciężkimi obrażeniami odniesionymi w wypadku samochodowym, Profesor Vetulani zmarł. To ogromna strata dla naszej fundacji, środowiska naukowego, świata medycyny.

Profesor Jerzy Vetulani urodził się w 1936 r. w Krakowie. Był autorem kilkuset prac badawczych, które zyskały światowy rozgłos. W 1983 roku został laureatem Międzynarodowej Nagrody Anna Monika II klasy za badania nad procesem działania elektrowstrząsu. Był także współtwórcą mechanizmu działania leków przeciwdepresyjnych. Został odznaczony Złotym Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski. Otrzymał również tytuły doktora honoris causa Uniwersytetu Medycznego w Łodzi i Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Był członkiem honorowym Indian Academy of Neurosciences i Oxford Neurological Society.

Profesor prowadził cieszący się popularnością blog „Piękno neurobiologii”. Słynął także z licznych publikacji na arenie międzynarodowej. Opowiadał się za legalizacją marihuany i krytykował obostrzone przepisy dotyczące narkotyków, argumentując to niską szkodliwością i właściwościami leczniczymi. Był również jednym ze współtwórców legendarnej Piwnicy pod Baranami.

Profesor Jerzy Vetulani związany był z CogniCoalition Fundacją na Rzecz Zdrowego Mózgu jako jej fundator  od początku jej działalności. Miał dużo planów i pomysłów związanych z fundacją. Nieustannie inspirował i zarażał ludzi fundacji energią i optymizmem. Wspominamy Go jako niezwykle wyrozumiałego i cierpliwego, obdarzonego poczuciem humoru. Zawsze otwartego na pomysły. Mimo swojej pozycji naukowej nigdy nie budował dystansu wobec innych osób. Dzielił się chętnie swoją wiedzą. Miał poczucie misji tego co robi.

Jesteśmy wstrząśnięci informacją o śmierci Profesora.

Łączymy się w bólu z rodziną i bliskimi zmarłego.

CogniCoalition

Fundacja na Rzecz Zdrowego Mózgu